Apotheek De Vries

Enschedesestraat 40 7551 EN Hengelo Tel:074-2910765

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Overige huidaandoeningen

Inhoud

Overige huidaandoeningen

Wat zijn overige huidaandoeningen?

Er bestaan heel veel verschillende aandoeningen van de huid; een groot aantal kunt u tussen de ziektebeschrijving terugvinden. Kijk bijvoorbeeld op:

Kan ik er zelf iets tegen doen?

In het algemeen geldt dat u de huid in goede conditie moet proberen te houden.

Dat betekent:

  • zo weinig mogelijk zeep gebruiken
  • zo weinig mogelijk ontvettende of irriterende stoffen (deodorant, cosmetica, alcohol)
  • niet te vaak douchen of in bad
  • beperk de blootstelling aan zonlicht en bescherm uw huid met zonnebrandcrème
  • gezonde voeding, matig met alcohol, niet roken
  • voldoende lichaamsbeweging
  • 'gezond' gewicht

Verder zijn er een aantal huidaandoening die als begeleidend verschijnsel voorkomen bij andere ziekten (bijvoorbeeld geelzucht bij leverziektes of gewrichtsknobbels bij jicht). De aanpak daarvan wordt bepaald door de behandeling van de ziekte zelf.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Azathioprine
Azathioprine onderdrukt de ontsteking van de huid. Klachten, zoals roodheid, jeuk en spierpijn, zullen afnemen.

Botulinetoxine
Botulinetoxine verlamt op de ingespoten plaatsen langdurig de zenuw die de spiertjes onder de huid aanstuurt. De spiertjes verslappen daardoor en de rimpelvorming neemt af.

Dimeticon
Dimeticon wordt gebruikt voor de behandeling van littekens. Het zorgt voor een verzachting van het littekenweefsel. Het litteken zal gladder worden. Klachten, zoals jeuk en roodheid, nemen ook af.
Verder kan dimeticon worden gebruikt voor de bescherming van de huid. Het is waterafstotend, vocht en irriterende stoffen kunnen hierdoor niet op de huid inwerken.

Tretinoïne op de huid
Tretinoine voor op de huid wordt gebruikt voor beschadigingen van de huid door zonlicht, donkere vlekken van de huid en striae. Het middel vervangt de oude huid voor nieuwe huid. Ook gaat het vervellen tegen.

Fentolamine
Fentolamine kan een bijwerking van noradrenaline op de huid voorkomen. Het moet dan binnen 12 uur na de toediening van noradrenaline worden ingespoten vlak onder de huid op de plaats waar noradrenaline is ingespoten.

Triamcinolonacetonide injecties
Triamcinolonacetonide injecties worden gebruikt voor huidverdikkingen bij littekens, huidbeschadigingen rond de injectieplaats van insuline en zwellingen of cysten in de huid of rond gewrichten.

Dexamethason en betamethason
Dexamethason en betamethason remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Deze medicijnen kunnen gebruikt worden bij bepaalde huidaandoeningen die veroorzaakt worden door ontstekingsreacties, zoals pemphigus vulgaris, syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse. Deze aandoeningen kunnen soms ook optreden als overgevoeligheidsreactie op medicijnen.

Methylprednisolon injectie
Methylprednisolon injecties worden gebruikt voor huidverdikkingen bij littekens, huidbeschadigingen rond de injectieplaats van insuline en zwellingen of cysten in de huid of rond gewrichten.

Prednisolon injectie
Prednisolon injecties worden gebruikt voor huidverdikkingen bij littekens.

Fluorouracil
Fluorouracil wordt toegepast bij verschillende huidaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn wratten en huidaandoeningen waarvan bekend is dat ze op den duur kunnen ontaarden in kanker, zoals de ziekte van Bowen.

Bosentan
Bosentan wordt gebruikt bij sclerodermie. Bij sclerodermie is er bindweefselvorming in de huid en vaak ook in organen. De bindweefselvorming veroorzaakt zweren aan vingers en tenen.

Bosentan gaat de werking van het hormoon endotheline tegen. Bosentan zorgt zo voor verwijding van de bloedvaten en gaat ontstekingen en bindweefselvorming tegen. Daardoor wordt nieuwe schade aan de bloedvaten voorkomen. Er ontstaan dan minder nieuwe zweertjes aan vingers en tenen.

Cyclofosfamide
Cyclofosfamide wordt gebruikt bij ernstige huidaandoeningen, veroorzaakt door ontstekingsreacties. Voorbeelden hiervan zijn pemphigus vulgaris, syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse. Cyclofosfamide onderdrukt de ontstekingsverschijnselen bij deze huidziekten.

Methoxsaleen
De huidaandoening vitiligo wordt soms behandeld met PUVA-behandeling. Dit is een combinatie van methoxsaleen met bestraling met ultraviolet A licht ofwel
UVA. Dit is een deel van het natuurlijke zonlicht. Bij de bestraling met UVA-licht gaat men geheel ontkleed in een lichtkast staan of op een soort zonnebank liggen. Deze behandeling vindt altijd plaats in een ziekenhuis.

Propranolol en atenolol
Propranolol en atenolol worden gebruikt bij hemangiomen bij kinderen. Hemangiomen worden ook aarbeienvlekken genoemd. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de hemangioom lichter van kleur wordt en kleiner.

Medicijnen tegen afweerreacties, op de huid
Deze groep medicijnen worden ook wel immunosuppresiva of afweeronderdrukkende middelen genoemd. Ze worden gebruikt bij de huid- en slijmvliesaandoening lichen planus. Immunosuppresiva verminderen de irritatie en de ontsteking. Ze worden gebruikt wanneer andere medicijnen op de huid niet voldoende helpen. Voorbeelden zijn pimecrolimus en tacrolimus.

Dimethylsulfoxide (DMSO)
DMSO wordt soms gebruikt bij een huidaandoening met bultjes en jeuk, die het gevolg zijn van eiwitafzettingen in de huid, namelijk amyloïdose. Het blijkt dat DMSO vooral de jeuk in deze gevallen kan verminderen. Hoe het werkt is onbekend.

Acitretine
Acitretine wordt gebruikt bij huidaandoeningen waarbij de hoornlaag sterk is verdikt, zoals bij de huidziekte ichtyosis (schubziekte of vissenhuid). Het wordt ook gebruikt bij allerlei aandoeningen van de bovenste huidlaag, zoals bij de ziekte van Darier en bij de ziekte pityriasis rubra pilaris.

Dapson
Dapson wordt gebruikt bij de ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis). Dit is een zeldzame huidziekte met sterk jeukende rode bultjes en blaasjes. De jeukende plekken zitten vooral aan de buitenkant van de ellebogen, onderarmen en knieën en verder op het hoofd, de nek en de billen. U merkt meestal na 1 dag dat de klachten minder worden.

Dupilumab
Dupilumab wordt gebruikt bij Prurigo nodularis. Dit is een aandoening van de huid waarbij u last heeft van erge jeuk en bulten. Door dit medicijn worden de ontstekingen en de klachten minder.

Terug naar overzicht