Apotheek De Vries

Enschedesestraat 40 7551 EN Hengelo Tel:074-2910765

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > GBS bacterie tijdens de zwangerschap

Inhoud

GBS bacterie tijdens de zwangerschap

Wat is gbs bacterie tijdens de zwangerschap?

GBS is een bacterie die van nature in de darm en vagina kan zitten. Als dat zo is, ben je drager. 1 op de 5 mensen in Nederland is drager van deze bacterie.

GBS is de afkorting van Groep B Streptokokken.

Meestal geeft deze bacterie geen klachten.

Tijdens de bevalling kan de bacterie op de huid van de baby komen.
Soms dringt de bacterie het lichaam van de baby binnen. De baby kan dan ernstig ziek worden.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Als je drager bent en extra risico hebt dat je baby ziek wordt, zal de verloskundige of gynaecoloog je adviseren om antibiotica te gebruiken tijdens de bevalling.
Je maakt daarmee de kans veel kleiner dat je baby de GBS-ziekte krijgt.

  • Bel de verloskundige of gynaecoloog meteen als de weeën beginnen.
  • In het ziekenhuis krijg je dan een infuus met een eerste hoeveelheid antibiotica. Die kunnen dan goed inwerken en je baby beschermen.
  • Iedere 4 uur krijg je nog een keer antibiotica via het infuus.
    Dit gaat door tot je bevallen bent.

In veel ziekenhuizen kun je bevallen met je eigen verloskundige. De verpleegkundige of gynaecoloog prikt dan alleen het infuus en geeft je de antibiotica.

Als je een geplande keizersnede krijgt, hoef je meestal geen extra antibiotica te gebruiken.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel je verloskundige, gynaecoloog of kinderarts als je baby:

  • zich anders gedraagt dan normaal (bijvoorbeeld steeds blijft huilen en niet te troosten is of lusteloos is)
  • slap is
  • slecht drinkt
  • een temperatuur heeft onder de 36 graden
  • een temperatuur heeft boven de 38 graden
  • heel snel ademhaalt
  • kreunt
  • een bleek-grauwe kleur krijgt 

Dit kunnen klachten zijn van GBS-ziekte. Soms krijgt een baby deze klachten pas een paar uren tot een paar dagen na de bevalling.

Bel je verloskundige, gynaecoloog of kinderarts als je je zorgen maakt.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Amoxicilline of amoxicilline met clavulaanzuur
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën en heeft een goede opname in het lichaam. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Door dit eiwit te blokkeren sterft de bacterie af. Bij sommige patiënten wordt amoxicilline afgebroken door bacteriën. Hierdoor kan amoxicilline niet meer goed werken. Clavulaanzuur gaat dit tegen en zorgt ervoor dat amoxicilline beter werkt. 

Terug naar overzicht